Szereplőlexikon

A Nyomozó legfontosabb visszatérő karaktereinek rövid ismertetése

A dőlt betűvel szedett karakterek a játék főszereplői

Folyamatosan frissítve!

Ádám Zsuzsa
Avagy a copfos titkosügynök, aki titkos harművészeteket kitanulva lett szakmájának legnagyobb mestere és a Nemzetbiztonsági hivatal jokere minden helyzetre.

Amorki dékán
Kõvágó Viktorként született a Veszprém megyei Bakonyszentlászlón. Már fiatalon megmutatkozott tehetsége: nyelvészeti témájú cikkeket írt a megyei lapba, később pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karára nyert felvételt magyar, latin és történelem szakokra.
Az 1972. évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián elsõ helyezést ért el a nyelvészeti szekcióban A genitivus és dativus című dolgozatával. Különös tehetséget mutatott a nyelvek elsajátításában: harmincéves korára már kiválóan írt és olvasott latinul, ógörögül, szanszkritül, valamint tudott angolul és franciául. 1975-ben, diplomája megszerzése után latin szintaxisból doktorált, majd 1978-ban, 28 évesen megnõsült. Felesége Sefkeri Anita, a híres operaénekesnõ. Az Amorki nevet politikai és kriminológiailag nem feltétlen elismert tevékenységei okán vette fel a 80-as években. 1995-ben, 45 éves korában az ELTE-BTK dékánjává választották, mely magas és befolyásos posztot a mai napig kemény munkával tölti be, miközben a Mai Magyar Nyelvészeti Tanszék vezetõ professzora.  Az egyetem jogi karán egy évet végzett, melynek során sok barátságot kötött a késõbbi politikai kormányok akkor még joghallgatóként tanuló vezetőivel. Hobbija az olvasás, teniszezés és az íjászat

Bentley, Allegra
Csinos kozmopolita műkincskereskedő hölgy, Tovaris kedves ismerőse. Bár méltó kollégája Rutger Jadeknek, általában ügyelnek arra, hogy kölcsönösen tiszteletben tartsák egymás üzleti érdekeit.

Blaš Hoba
A kőmarkú masszőr, akinél világhírűen kemény a kezelés. Aki viszont túléli, annak biztos, hogy egy életre rendben lesz minden izülete.

Bodrogi
Amorki dékán jóbarátja, a legtehetségesebb magyar kortárs költő, aki csak azért nem világhírű, mert roppant erejű szóképeit még senki nem volt képes hűen fordítani.

Donovan
Mint a szakmában mindenki, Donovan sem használja a saját nevét, talán már õ maga is elfelejtette azt. A Donovan becenevet mindenesetre mindenki igyekszik kerülni, akinek van valamilyen értékes adata 
a számítógépén. Õ ugyanis szuper-hacker, aki számára egyetlen kód sem feltörhetetlen. Pontosabban csak volt szuper-hacker, mióta pár évvel ezelõtt a rendõrségnek sikerült a nyomára bukkannia. Donovan azonban ekkorra már a rendõrség annyi eltusolt piszkos ügyérõl tudott, hogy a vezetõség nem kockáztathatta meg, hogy valami is ezekbõl kiderüljön. Egy alkut kötöttek: Donovant szabadon engedik állandó megfigyelés mellett, és szemet hunynak az apró „kalandozásai” felett. Cserébe azonban Donovan a rendõrség egyik leghatásosabb informátora lett, aki mindenkirõl tud mindent. Vagy ha nem, akkor „kizongorázza” az Internetből a szükséges információt. Donovanre így bármikor bizton számíthat a nyomozó, ha a szükség úgy hozza, hogy kicsit mélyebbre kell ásni a világháló eldugott zugaiba. Könnyen felismerhető hosszú fekete bõrkabátjáról, napszemüvegérõl és méregdrága laptopjáról, amit mindig a hóna alatt szorongat.

Elvis
Amerikaimádó, mániákus rabja az amerikai kocsiknak, amerikai zenének és életstílusnak, innen ered találó beceneve is. Ő vezeti
Maphis egyik jól menõ vállalkozását, egy feltörekvõ könyvkiadót. Bár ideálja a szabadság és a szárnyalás, mégis roppant gyakorlatias ember, aki bírja a nyomást és tud határidõre dolgozni. Ravaszság és jó szándék páratlan ötvözete. Bármit megmagyaráz, ha nem ért hozzá akkor is, és bármibõl kimagyarázza magát, mindig van véleménye. Szabadidejében legszívesebben féltve szeretett, saját festésû Mustang sportkocsiján szeli az utakat gyakran megfeledkezve a korlátozásokról. Imádja a céges és a baráti piknikeket – természetesen hot-doggal és kólával –, nagykedvû ember lévén a jó muri és a hangulat motorja.

Erabarca
Szexi táncosnő, Andrej Malkovich nője. Ha riszálni kezdi a csípőjét, kő kövön, fa favon nem marad.

Étienne-Bach, Vivienne
Dúsgazdag bécsi üzletember lánya, aki a felső tízezer fényűző életét éli, még modellként is kipróbálta magát. Bármelyik férfit képes megszédíteni, ami nem is csoda, hisz Európa talán legérzékibb, legvonzóbb nője.

Farek
Bár tisztes beceneve Farek, ám az éjszakában, a bárpult mellett sokan csak Dixiként ismerik. Feltörekvõ sztárügyvéd, akinek a szavára mérget lehet venni a szó szoros értelmében. Mindig pontos, precíz a munkában, és az a kuriozitása, hogy mindenféle üzlethez is kegyetlenül ért. Ezt a tulajdonságát üzletember ügyfelei kedvelik leginkább.
Büntetõügyvéd, és bárkit megment, ha az megérdemli a segítséget. Sok pályatársával ellentétben mindig etikus, ezért rendkívül közkedvelt bírói körökben is. Nem egyszer mentette meg Malkovichot, Rutger Jadeket és Tovarist, amikor azokat ellenlábasaik igazságtalanul akarták bekasztlizni. Õ simította el, hogy Donovan a rendõrséggel kötött alku által megmeneküljön a dutyitól. Tette mindezt azért, mert érezte, hogy a hacker alapvetõen nem bûnözõ, és rengeteg hasznot hozhat így az igazságszolgáltatásnak. Gyilkosokat sosem véd, kitûnõ szimata nagyszerûen megérzi, ha valakinek komoly vaj van a fején.

Gonda Zsuzsa
Világhírű magyar szupermodell, aki mindig jólinformált a felső tízezer pletykáit illetően. Leginkább elegáns kávéházakban, Rutger Jadek vagy Tovaris társaságában található meg.

Jadek, Maggie
Rutger Jadek élettársa, elvakult fitnesz-őrült, és ezt a tulajdonságát Rutger hol pozitívumként, hol negatívumként éli meg. Kellemes számára például amikor intim helyzetben vagy egy strandon nézegeti asszonyát, ám szerfelett ingerli, amikor Maggie az egészséges élet nevében eltiltja kedvenc vörösborától, ami Rutger szerint az élet szerves része.

Jadek, Rutger
Egyik állandó informátorod. Nem tudsz róla sokat, eléggé titkolózó alkat. Általában elit helyekre jár, de minden gyilkosság helyszínén megfordul. Elvbõl sosem öl, inkább kiadja a munkát az „alvállalkozóinak”. Szerencsére „alvállalkozókból” nincs hiány. Az a kisebb vagyon (milliárdos nagyságrendû), melyet felhalmozott, bármire képessé teszi (amit szerencsére nem akar feltétlenül kihasználni). Egyébként mûkincs- és régiségcsempészettel foglalkozik, ha ideje engedi, bár mostanában gyakran van szabadságon, mert gyereke született feleségétõl, Maggie Jadektõl. Amikor találkoztok, mindig segítõkész, de érezni hangján az elfojtottságot: nagyon figyel arra, hogy magáról semmit se áruljon el. Különben barátságos; hétköznapi témákról mindig jól el tudtok beszélgetni. Néha viccelõdni is próbál, ilyenkor elõször le akarod lõni, de végül hagyod, hadd mondjon, amit akar. Megállapodásotok szerint te nem zavarod az õ köreit, õ pedig segít neked megoldani a gyilkosságokat, tudniillik neki mindig akad egy-két jól hasznosítható információja. Míg õ nyugatról szerzi be a holmikat és a híreket, addig barátja, aki Tovaris néven fut, keletrõl hoz be fegyvereket, és így kettecskén szinte az egész világot lefedik. Nincs olyan esemény, melynek híre ne ment volna rajtuk is keresztül
.

Jankowska, Ewa
Lengyelország örökös szépe, Tovaris nagyon becses ismerőse.

Karpfenkopf Balázs
Magyarország legbefolyásosabb bankelnöke, a pénzügyek koronázatlan királya. Számítógépén minden pénzügyi tranzakció figyelemmel kísérhető, így minden nyomozás fontos segítője.

Kata
Donovan rendkívül csinos barátnője, aki mindig váratlanul és mosolyogva tűnik fel, és mindig  pontosan tudja, hogy hol található hacker-barátja.

Konyó
Az abszolút csodagyerek prototípusa.
Ezt jól demonstrálja, hogy rögtön születése után perfekt kiejtéssel, az illemnek megfelelõen köszöntötte szülészorvosát, majd az iránt érdeklõdött, hogy merre van a legközelebbi könyvtár, ahol talál egy Kosztolányi-összest, mert furcsa megérzése támadt saját nevének eredetével kapcsolatban. Zsenge kora ellenére rendszeresen tart elõadást az ELTE összes karán, múlt hónapban pedig felkérést kapott a Mindentudás Egyeteme címû sikeres elõadássorozat egy epizódjának levezetésére „Folyamat- minõségmenedzsment képzés már az óvodákban” címmel. Szabadidejében verseket farigcsál, illetve vagy tízféle hangszeren játszik, ha úgy tartja kedve, akár egyszerre is. Családjának nagy örömére bármilyen háztartási gépet tíz perc vizsgálgatás után megjavít, egyetlen gond vele, hogyha elviszi a kocsit csajozni, mindig elfelejti megtankolni utána. Tehetségére felfigyelt Amorki dékán, így a csöppség tudományos karrierje biztos kezekben van. Mindezek mellett boldog, egészséges kisgyerek, aki sokat játszik szeretõ szüleinek társaságában.

Kovács Géza
A MEDOSZ Hotel portása, aki civilben kortárs költő. Gyakran tart közös felolvasóestet Konyóval. Tehetségére már Bodrogi is felfigyelt.

Kovács hadnagy
A Gyorskocsi utca első számú hőse. A mindig falatozgató, ám jegenye karcsúságú rendőrtiszt jó barátodként bármikor segít a bűnügyek megoldásában. Bármit előkerít a rendőrségi archívumból, ráadásul ismeri az összes zsarupletykát.

Linda
Maphis felesége, a leghíresebbek közül való pszichológus-terapeuta. Tanulmányai és szakmai munkássága hivatkozási alapnak számítanak Londontól Nyíregyházáig.

Madam
A Night Club készséges vezetője, aki mindig segít egy-egy információval, a vállalkozó kedvű nyomozókat pedig akár más kellemes kedvességgel is elláthatja. Teszi ezt vagy saját kezüleg, vagy beosztottjai révén

Maphis
Nevének jelentése: személy, aki jelen van, de nem látható. Olyan menedzser, aki sok üzletben képviselteti magát, de hogy pontosan melyekben, ezt csak a legbizalmasabb környezete látja át. Kiérdemelheti figyelmedet, mert mindig mindenben elsõsorban a közösségnek hasznos víziót és missziót keresi, nem a pénzt.
Büszke feleségére, aki a leghíresebbek közül való pszichológus-terapeuta, akinek egyetlen szeplõ nemzetközi karrierjén, hogy férjét nem tudja néha megfejteni. Maphis imád kedves barátaival tarokk-kártyát játszani, illetve mindenféle nagy és gyors hajókat vezetni. Görög Papa szerint van stílusa, mindig tudja, mit kell mondani ahhoz, hogy beszélgetõpartnerére hatást gyakoroljon. Nagy tisztelõje a szívben és értelemben erõs és alázatos embereknek. Hite azzal erõsödik, ha másoknak hitet adhat.

Malkovich, Andrej
1974-ben született Lvovban, egy szláv nemesi család gyermekeként. Már gyermekkorában kitûnt renitens viselkedésével; a hercegi család kivetette az általános iskolából. Nyolcéves korától dr. Kõvágó Viktor, az ELTE-BTK késõbbi dékánja foglalkozott vele: az õ szárnyai alatt tanult meg többek közt magyarul, angolul, spanyolul, de szinte az összes szláv nyelven is megérteti magát.
Középiskolai tanulmányait Londonban és Sanghajban végezte, ennek köszönhetõen sok Magyarországon élõ kínaival jó viszonyban van. Gimnáziumi évei alatt került kapcsolatba az autókkal és az autóbizniszben szereplõ kétes alakokkal. Rövid ideig autóversenyzett, de jó barátja, Ayrton Senna halála után felhagyott a sporttal. Manapság tulajdonosa egy autóverseny-csapatnak, emellett drága autókkal kereskedik – jellemzõen nem legális módon. Bár a hölgyek körében népszerû, nõtlen; törvényesen elismert gyermeke nincs. Féltestvére, Dorota, bankár, így pénzügyekben is bátran számíthatunk a herceg segítségére. Hobbyja: minden technikai sport és a motorozás. Szabadidejét szereti macskájával tölteni, harcos állatvédõ.

Mása
Igazi szőke orosz bombázó, Tovaris barátnője. Egy volt szovjet ezredes lánya, aki Tovaris régi beszállítója. Bár szereti a szép ruhákat, a gyors kocsikat, és a jó életet, mégis tipikusabb jellemzője jó lelke és kedvessége. Szereti, ha megmutathatja szépségét, és hogy Tovaris ilyenkor mennyire büszke rá.

Renáta
Csodálatos képességeivel segíti a rendőrség munkáját: bizonyos eseményeket pontosan megérez, mielőtt még az megtörténne. Emellett jóban van a város összes fontosabb arcával, így mindenről tud információval szolgálni.

Sefkeri Anita
Világhírű operaénekesnő, Amorki dékán élete párja, akinek a hangjáért egy arab sejk három olajkutat ajánlott, csak hogy hallgathassa.

Stelroy, Fanny
Csinos és világklasszis atléta, egykor gyengéd szálak fűzték Tovarishoz. Erős jellem, egyetlen, aminek nem képes ellenállni, az a Sport szelet.

Tanár úr
Tanár Úr az ország legkülönbözobb egyetemein tanít, és bizony mindig tele van kreatív ötletekkel, amelyeket azonban csak pozitív célokra használ fel. Állandóan utazik, és nem csak azért, hogy tudását továbbadja. A jóképû és sportos Tanár Úr bizony tud élni, de rendesen. Mivel sok a kedves ismerõse befolyásos körökben, gyakran vesz részt elegáns fogadásokon, nemzetközi találkozókon. Ha éppen nincs hivatalos elfoglaltsága, jachtháton szeli a világtengereket vagy egy karaoke bárt kápráztat el lenyûgözõ hangjával.
Leginkább azonban mégis arról híres, hogy diákjai rajonganak érte, és nem tud olyan helyre menni egyik európai városban sem, ahol ne találkozna egy volt tanítványával. Rajtuk keresztül gyakorlatilag minden információ befut hozzá, így két lábon járó adatbank bármilyen történéssel kapcsolatban. És mivel hihetetlenül segítõkész, nem rest megosztani tudását az utolsó morzsáig, ha azzal a Jó Ügyet szolgálhatja.

Tovaris
Bármi, ami fegyverrel vagy nõkkel kapcsolatos és biznisz, az hozzá köthetõ. A Néphadsereg egykori repülõtisztje még a „baráti” éleslövészetek alkalmával ismerte meg azt a néhány befolyásos szovjet parancsnokot, akik a Nagy Testvér bukása óta korlátlanul herdálják
a valamikor óriási hadigépezet technikai eszközeit. Tovaris leginkább tõlük vásárol – így ragadt rá a neve is –, de bárhonnan bármit felhajt, ha ki tudod fizetni. Széles spektrumon ûzi az ipart: pitiáner bombagyárosok ócska köreitõl az IRA-n át egészen a Közel-keletig akadnak üzletfelei, és a rendelés is mindig változó: lehet egy pisztoly, de akár egy Tu–160-as sugárhajtású bombázó is (eddigi kedvenc melója). Mintegy másodállásként a város legelõkelõbb (és legdrágább) lányait futtatja, bár saját bevallása szerint ez csak a hab a tortán, hobbi, leginkább az üzletfelek elkápráztatására való. Szeret kedélyesnek és szívélyesnek mutatkozni, nem híve az alvilági leszámolásoknak, a legsúlyosabb esetekben is marad az építõ jellegû megleckéztetésnél. Mindezek ellenére még senki sem merte kockáztatni, hogy ne szállítson vagy fizessen neki idõben. Ja, és mielõtt holmi taplónak néznéd: több nyelven beszél, az ELTE BTK magyar szakán végzett, és imádja a Nyugat korának költészetét.

Török, A
A Blaha árkádjai alatt megbúvó hangulatos török büfében található meg, és mindig tud valami hasznos aforizmával vagy bölcsességgel szolgálni. Beszéd közben sem tétlenkedik: isteni finom gíroszt készít, amiért a fél várost érdemes átutazni.

Wotanovics Bálint
Wagner legnagyobb szakértője égen és földön. Lebilincselő előadásmódjáról, elvont humoráról, és fekete bőrkabátjáról híres, valamint arról, hogy imádja az erőszakos japán filmeket. Bizonyos cselekedeteit nehéz lenne az ép ész keretein belül magyarázni. Első filmje egy bűncselekmény okozta lelki trauma bemutatása volt, mely kiválóan ábrázolta az eltorzult lelkivilágú emberek mindennapjait. Későbbi sikereinek filmre vivője a Pók Filmek.